ξενάγηση σε άλλες περιοχές

ξενάγηση
στα Ιωάννινα
και Δωδώνη

Ιωάννινα – Δωδώνη
Λίγα λόγια για τα Ιωάννινα – Δωδώνη
Η Ήπειρος είναι περιοχή στα δυτικά της Ελλάδας, κυρίως ορεινή, η οποία καταφέρνει και συνδυάζει τα όμορφα τοπία, τα ορμητικά ποτάμια, τα φαράγγια και τα δάση.
Χαρακτηριστικά είναι τα πέτρινα γεφύρια της, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα διάφορα χωριά, ορεινά και όχι μόνο.
Η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου είναι τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ,οικονομικό και πνευματικό κέντρο πανευρωπαικής ακτινοβολίας. Η πόλη αυτή, με την μακραίωνη ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις της, γοητεύει τον επισκέπτη και τον καλεί να την εξερευνήσει.
Η περίοδος ακμής για τα Ιωάννινα αρχίζει τον 13ο αιώνα, με την ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου, μετα την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους και την εγκατάσταση εκεί πολλών αριστοκρατικών οικογενειών της Πόλης. Από τότε η περιοχή εξελίσσεται σε αξιόλογο πνευματικό και μοναστικό κέντρο, με την ίδρυση της Μονής Φιλανθρωπηνών στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας.
Τα Ιωάννινα θα παραμείνουν ελεύθερα μόνο ως το 1430, οπότε και υποτάσσονται στους Τούρκους, διατηρώντας όμως πολλά προνόμια. Κατα τη διάρκεια του 16ου αιώνα συνυπάρχουν ειρηνικά χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι, η πόλη ευημερεί και οι κάτοικοι ασχολούνται με την αργυροχοία, τη βυρσοδεψία και το εμπόριο υφασμάτων και μεταξιού.
Σημαντική εποχή τότε που γίνεται πασάς των Ιωαννίνων ο Αλής. Αρχίζει περίοδος διωγμών για τους Έλληνες, αλλά κορυφώνεται η οικονομική και πνευματική άνθηση της πόλης.
Ο Αλή πασάς χτίζει λαμπρά οικοδομήματα και η φήμη του απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι τάσεις αυτονόμησης του, προκαλούν την οργή του σουλτάνου και τελικά ο Αλή πασάς αποκεφαλίζεται το 1822 σ’ένα μοναστήρι στο νησί των Ιωαννίνων.

Αξιοθέατα της πόλης των Ιωαννίνων
Το ΚΑΣΤΡΟ των Ιωαννίνων μέσα στο οποίο βρίσκεται η παλιά πόλη. Στο ένα άκρο του κάστρου υπάρχει το ΤΖΑΜΙ του Ασλάν Πασά, που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο. Επίσης πολύ κοντα στο τζαμί σώζονται η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, το ΧΑΜΑΜ, το μοναδικό σωζόμενο χαμαμ της Ηπείρου, και το ΣΟΥΦΑΡΙ ΣΕΡΑΙ, που στέγαζε τη σχολή ιππικού του Αλή πασά.
Στο άλλο άκρο του κάστρου βρίσκεται το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, το ΦΕΤΙΧ ΤΖΑΜΙ και Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ. Σώζεται ακόμη η εβραική συναγωγή, κτίσμα του 19ου αιώνα.
Μέσα στην πόλη, αξίζει να επισκεφθεί κάποιος το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, που στεγάζεται σε κτίριο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, αλλά και το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ και τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ.
Στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα μοναστήρια, στα οποία η πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα συνεχίστηκε αδιατάρακτη στην πορεία των αιώνων και σ’ένα από αυτά θανατώθηκε ο Αλή Πασάς το 1822.

Αξιοθέατα περιοχής
Το μουσειο των ΚΕΡΙΝΩΝ ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, που είναι χτισμένο με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο , με προσωπική έρευνα και μελέτη, αλλά και με χειρωνακτική και καλλιτεχνική δουλειά του εμπνευστή του.
Το ΣΠΗΛΑΙΟ στο χωριό Πέραμα. Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, με 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, έκτασης 14.800τ.μ. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940.
Σε απόσταση 22χλμ από τα Ιωάννινα, βρίσκεται ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ, το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο.
Εδώ βρισκόταν ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου κόσμου, το οποίο σώζεται και είναι χωρητικότητας 17000θεατών. Χτίστηκε από τον Πύρρο τον 3ο αιώνα π.χ