ξενάγηση σε άλλες περιοχές

ξενάγηση
στο Βόλο
και Πήλιο

Λίγα λόγια για τον Βόλο
Ο Βόλος , το λιμάνι της Θεσσαλίας, βρίσκεται στην άκρη του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του Πηλίου. Οι ρίζες της σημερινής μεγαλούπολης φθάνουν βαθιά ως τα σκοτεινά στρώματα του μύθου, τότε που στην ίδια περιοχή κυριαρχούσε η Ιωλκός, η λαμπρή πόλη που ο μύθος συνέδεσε με τον Ιάσονα και την Αργοναυτική εκστρατεία. Στην περιοχή αυτή όμως, πολύ πριν την μυκηναική περίοδο, τότε που η Ιωλκός θεωρήθηκε η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, αναπτύχθηκαν συνοικισμοί νεολιθικοί, με πιο γνωστούς το ΣΕΣΚΛΟ και το ΔΙΜΗΝΙ, των οποίων υπολείμματα βρίσκονται στα περίχωρα του Βόλου και αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Η πόλη του Βόλου, όμορφη και φιλική, έχει ως επίκεντρο της την παραλιακή οδό ,όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την βόλτα του. Στην ανατολική άκρη του δρόμου βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λίγο μακρύτερα η μεγαλοπρεπής μητρόπολη του Βόλου, ο Αγ. Κωνσταντίνος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σίγουρα άξιο μιας επίσκεψης είναι το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ, που στεγάζεται σ’ένα θαυμάσιο κτίριο του 1909, δωρεά του Αλέξιου Αθανασάκη. Ο επισκέπτης θα δει τις εξαιρετικές και γνωστές πλεον επιτύμβιες στήλες του 3ου π. Χ αι. Από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, καθώς και άλλα ευρήματα απο ανασκαφές σε γυρω περιοχές. Απέναντι από το Αρχαιολογικό μουσείο υπάρχει ένα υπαίθριο πάρκο, όπου μπορεί κάποιος να δει πως ήταν φτιαγμένα τα σπίτια της νεολιθικής εποχής, σε μια καλή αναπαράσταση.

Λίγα λόγια για το Πήλιο
Βόρεια του Βόλου βρίσκεται το Πήλιο, το φημισμένο βουνό των Κενταύρων. Ο συνδυασμός αυτός του βουνού και της θάλασσας κάνει την περιοχή να έχει επισκέπτες στη διάρκεια όλου του χρόνου. Το Πήλιο με τα πανέμορφα χωριά του και την ενδιαφέρουσα ιστορία του χωρίζεται σε ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, αυτό που κοιτάει προς το Αιγαίο , έχει τα πιο πυκνά δάση, με μια βλάστηση όπου κυριαρχούν οι καστανιές , οι οξιές και τα πλατάνια και σε ΔΥΤΙΚΟ, που κοιτάει προς τον Παγασητικό και είναι πιο ‘ήμερο’ . Εκεί οι ακτές έχουν αμμουδιές και τα παραθαλάσσια χωριά δέχονται κάθε καλοκαίρι πολλούς επισκέπτες.
Σε υψόμετρο 600μ βρίσκεται η Πορταριά και μόλις 14χλμ από τον Βόλο. Ακολουθεί η Μακρινίτσα, ενα χωριό που ανήκει στον κύκλο ‘ Των Ελλήνων οι Κοινότητες’, με κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση του αυθεντικού χαρακτήρα τους. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλιου βρίσκεται στο χωριό Χάνια, στην κορυφή Αγριόλευκες(1470μ.).
Επίσης σημαντικα χωριά είναι η Ζαγορά, το Χορευτό, ο Αγ. Ιωάννης, οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα και τόσα ακόμα που αξίζουν μια επίσκεψη, ώστε να θαυμάσει κάποιος τη φυσική ομορφιά τους και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.